Quinta

Quinta

De Quinta is een oude graanboerderij ( trigo=tarwe). Vlak naast de Quinta staat nog een huisje wat vroeger de graanmolen is geweest.  De graanmolen werd aangedreven door een schoepenrad in de rivier. Inmiddels is het oude gedeelte van de Quinta opgeknapt tot  een ruim appartement en een familiekamer en zijn de voorraadschuur en de veeschuur omgebouwd tot 2 tweepersoons kamers en een kleine keuken. Een tiental jaren geleden is er een nieuw gedeelte aangebouwd met nog 1 kamer en 2 appartementen.

Ponte das Três Entradas is niet echt een dorp maar bestaat uit drie verschillende delen, verbonden door ‘De Brug van de Drie Ingangen’. Eén deel valt onder bestuur van São Sebastião da Feira, één deel onder Santa Ovaia en, het deel waar Relva do Trigo staat, valt onder Aldeia das Dez.

Aldeia das Dez (Dorp van Tien) is een deel van de parochie van Sint Bartholomeus en ligt tegen de Noordelijke helling van de berg O Colcurinho, op 500 meter boven de zeespiegel. De geschiedenis van het dorp zelf gaat helemaal terug tot het Pre-Romaanse Tijdperk.

Tot 1899 was Aldeia das Dez bijna totaal geïsoleerd, maar in dit jaar opende de gemeente de brug van de Drie Ingangen, Ponte das Três Entradas. Vandaag de dag kunt u een prachtige (rond)reis maken door de hele freguesia; van Relva do Trigo, Aldeia das DezSantuário de Nossa Senhora das Preçes naar Piódão, het dorp wat helemaal van leisteen is gemaakt en de status van Nationaal Monument heeft.